Skip to main content
Home » Psoriasis » Met de juiste behandeling is het leven vaak veel leuker
Psoriasis

Met de juiste behandeling is het leven vaak veel leuker

Hok Bing Thio
Hok Bing Thio

In een tijd waarin de huid als pronkstuk wordt gezien, kan het moeilijk zijn als je geen gave huid hebt. Menig puber maakt zich al druk om een pukkeltje. Kun je nagaan wat het met je doet als je psoriasis hebt.


Uiterlijk telt

“Veel jongeren zijn onzeker”, weet dr. Hok Bing Thio, werkzaam als dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum. “Ze hebben nog maar weinig levenservaring en hun zelfvertrouwen ontlenen ze vaak aan hun uiterlijk. Als je je uiterlijk dan niet als optimaal ervaart, bijvoorbeeld omdat je psoriasis hebt, kun je daar behoorlijk last van hebben in het dagelijks leven.”

Jongeren worden ambitieuzer als ze een gave huid hebben. Ze durven weer te dromen

Dr. Hok Bing Thio

Social Media

Dat wil overigens niet zeggen dat iedere jongere met psoriasis onzeker en teruggetrokken is. “In tegenstelling tot vroeger zijn er tegenwoordig heel veel online contactmogelijkheden. Als je bedreven bent in social media of in gamen, kun je een heel hecht netwerk opbouwen. Natuurlijk vervangt dat niet de real life contacten maar je kunt wel degelijk meer zelfvertrouwen krijgen. Dat helpt dan later weer bij contacten op school of op de sportclub.”

Lees meer: door de juiste behandeling kreeg Melissa haar psoriasis onder controle, en haar leven terug.

Invloed ouders

Als Thio jongeren in zijn spreekkamer ziet, ontmoet hij hen het liefst zonder hun ouders. “Ouders willen vanzelfsprekend het beste voor hun kinderen maar als gevolg daarvan spreken ze vaak voor hun kinderen en bedenken ze wat het met hen zou doen als zij psoriasis zouden hebben. Kinderen zeggen op hun beurt vaak niet alles wat ze zouden willen zeggen. Komen ze echter alleen en kun je als dokter echt een gesprekspartner zijn en ze op hun gemak stellen, dan vertellen ze doorgaans wel wat er speelt.”

Een goed behandeldoel is ‘weer plezier krijgen in het leven’. Het draait uiteindelijk om een leuk leven leiden

Verwante aandoeningen

Hoewel het natuurlijk wel heel belangrijk is, gaat het om meer dan een gave huid. “Soms is ook sprake van comorbiditeit zoals gewrichtspijnen, waaronder lage rugpijn of hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen jongeren ook last hebben van angststoornissen en depressieve gevoelens. Deze moet je als dokter in een zo vroeg mogelijk stadium herkennen, bespreekbaar maken en eventueel behandelen.”

Lees meer: Laat jij je leven door psoriasis bepalen? Doe hier de test!

Menselijk contact

Het opbouwen van een goede band is, zeker bij jongeren, belangrijk. “Als je simpelweg vraagt ‘wat is er aan de hand’ en je werkt als het ware een standaard vragenlijst af, dan zullen de meeste jongeren dichtklappen. Je moet je echt verdiepen in wat er allemaal speelt. Niet alleen de klachten bespreken maar ook vragen hoe het gaat op school, of ze veel sporten, of ze dat leuk vinden, of ze weleens uitgaan en of ze veel vrienden hebben. Het gaat om het menselijk contact. Er moet echt sprake zijn van wederzijds vertrouwen.”

Het gaat om meer dan een gave huid

Durven dromen

Is eenmaal duidelijk wat er speelt, dan zijn er veel behandelmogelijkheden met vaak een uitstekend resultaat. “Het is bijna altijd mogelijk om de huid gaaf te krijgen. Voorwaarde is wel dat de therapie goed gevolgd wordt. Over het algemeen gaat dat prima. Zeker omdat ik uitleg dat op het moment dat de therapie niet wordt gevolgd, de plekken terugkomen.” Thio ziet, naarmate de behandeling aanslaat, het zelfvertrouwen groeien. “Heel mooi is het bijvoorbeeld dat jongeren dan steeds ambitieuzer worden. Ze durven weer te dromen over een mooie toekomst.”


Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Abbvie.


Lees meer: Leven met psoriasis, zo doen deze patiënten dat.

Next article