Home » Urologie » Rezum: nieuwe behandeling tegen BPH
BPH

Rezum: nieuwe behandeling tegen BPH

Rezum wordt steeds populairder als behandeling voor goedaardige prostaathyperplasie (BPH) na de NICE-goedkeuring vorig jaar. Hier delen twee mannen hun ervaring met de behandeling.


Beste wat ik ooit heb gedaan

Nick

Nick Pyne

Foto: Publicity Photos

Ongeveer vijf jaar geleden moest de 69-jarige Nick Pyne uit Wiltshire ’s nachts steeds vaker opstaan. “Ik werd soms drie tot vier keer per nacht wakker, omdat ik moest plassen. Soms had ik moeite om mijn blaas te legen.” Nick besloot om zijn PSA-waarde te laten controleren door de huisarts. Hoewel de waarde licht verhoogd was, was deze niet alarmerend.

Bovendien was hij opgelucht toen uit verdere tests bleek dat zijn vergrote prostaat goedaardig was. De standaardprocedure voor de behandeling van BPH was echter niet hetgeen waarop Nick had gehoopt. “Bij al deze ingrepen bestaat de kans op erectiestoornissen en incontinentie. Er zit echter verschil in het risiconiveau. De verhoogde risico’s die gepaard gaan met TURP vond ik niet prettig. Het is echt een beangstigend risico.”

Hij besloot om zijn prostaat regelmatig te laten controleren en werd een bekend gezicht op de poli urologie in Bath. Na verloop van tijd vond Nick het moeilijk om een reis van meer dan een uur te plannen. Hij moet te veel rekening houden met toiletbezoeken. Aanvankelijk werd Nick doorverwezen naar het Basingstoke ziekenhuis voor een UroLift-ingreep. Hij kwam hier echter niet voor in aanmerking vanwege de grootte van zijn prostaat. In de plaats kreeg hij Rezum aangeboden, een nieuwe, baanbrekende behandeling.

“Dat was het beste wat ik ooit heb gedaan. Toen ik eenmaal over de ingreep hoorde, was ik er vrij ontspannen over en vond het eigenlijk heel logisch. Ik ging ’s morgens naar het ziekenhuis en onderging de ingreep op de afdeling dagopname. De behandeling duurde slechts 15 minuten. Mijn vrouw bracht mij twee uur later naar huis. Na een week werd de katheter verwijderd en begon ik verschil te merken. Nu hoef ik soms ’s nachts niet eens meer mijn bed uit.”

Aanbeveling

Jeff

Jeffrey Clement

De 68-jarige Jeffrey Clement uit Wales kon al meer dan tien jaar niet meer ongestoord slapen en had last van een zwakke urinestraal, waarvoor zijn huisarts twee soorten medicatie voorschreef. “Ik was de eerste die naar het toilet ging en kwam er als laatste weer vanaf”, zegt Jeffrey. “Het was duidelijk dat ik een probleem had. Bovendien was het een beetje gênant. Vooral tijdens een golfreis met mijn vrienden. Het ontnam mij het plezier van reizen. We hebben ook vier jonge kleinkinderen die op ongeveer drie uur reizen bij ons vandaan wonen. De planning van deze bezoeken vereiste verschillende toiletpauzes.”

Alcoholgebruik verergerde de toestand en de BPH begon zijn tol te eisen op Jeffrey’s sociale leven. Zijn vader had dezelfde ingreep ondergaan en Jeffrey besloot dat hij niet bereid was om de risico’s te nemen. Er was tevens een wachtlijst van ongeveer acht maanden. Via een artikel in de krant ontdekte Jeffrey de Rezum-methode.

Hij onderging de behandeling in de zomer van 2019. Hij had wat last van ongemak, maar is erg blij met het resultaat. Hij zegt: “Ik had tot ongeveer twee weken na het verwijderen van de katheter een erg zwakke straal en realiseerde mij dat het geableerde weefsel gepasseerd moest worden. Na een kort bezoek aan het ziekenhuis kreeg ik hulpmiddelen om zelf te kunnen katheteriseren en toen dit eenmaal voorbij was, merkte ik dat het resultaat veel beter was.” Jeffrey geniet nu volop van zijn golfreizen en ‘s nachts veel minder vaak naar het toilet.

“Ik ben zelfs net terug van een week golfen in Portugal en heb een geweldige tijd gehad. Ik ga nu als eerste naar het toilet en kom er ook als eerste weer vanaf. Ik kijk nu uit naar het bezoeken van mijn kleinkinderen, omdat het reizen nu veel gemakkelijker is geworden. Rezum heeft de kwaliteit van mijn leven sterk verbeterd en ik ben niet langer afhankelijk van medicatie. Ik zou deze ingreep aan iedereen aanbevelen die dezelfde symptomen heeft als die ik ervaren heb.”

Next article