Skip to main content
Home » Urologie » Nieuwe behandelmogelijkheden voor benigne prostaathyperplasie
BPH

Nieuwe behandelmogelijkheden voor benigne prostaathyperplasie

Onlangs zijn er in Europa nieuwe en minder invasieve behandelingen geïntroduceerd voor de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH).

Richard Hindley

Professor Hindley

Amr Emara

Amr Emara

Dit is een goedaardige vergroting van de prostaat door vermeerdering van cellen en het aanspannen van het glad spierweefsel van de prostaat. Rezum is één van de nieuwe technieken die als minimaal invasief wordt aangeprezen. Hoewel een TURP (transurethrale resectie van de prostaat) -procedure het meest gekende alternatief is, brengt het wel risico’s met zich mee, waaronder erectiestoornissen en retrograde ejaculatie (wanneer sperma tijdens een orgasme de blaas binnendringt in plaats van via de penis naar buiten komt). Dit zijn veelvoorkomende klachten na een TURP.

De behandeling

“Ik zou het resultaat van de Rezum-behandeling willen omschrijven als het krimpen van de prostaat en het tien jaar jonger maken hiervan, zonder dagelijks medicijngebruik”, zegt Dhr. Emara.

Met de Rezum-procedure wordt er stoom in de prostaat gebracht, waardoor weefsel wordt vernietigd en de prostaat in de weken erna zal krimpen.

Dit is met name zinvol op de langere termijn, omdat de prostaat blijft groeien naarmate je ouder wordt. Professor Hindley legt uit: “Toen ik voor het eerst over de Rezum-methode hoorde, en gezien mijn eerdere ervaring met soortgelijke ingrepen, kreeg ik de indruk dat het veel potentie had en een aanvulling vormde op andere minimaal invasieve alternatieven.

TURP is traditiegetrouw de meest gebruikte procedure omdat het een zeer goede behandeling is. Desondanks ontwikkelen we nu een portefeuille van minimaal invasieve behandelingen omdat we inzien dat de TURP-procedure niet de meest optimale ingreep voor iedereen is, vooral niet voor diegenen die nog steeds een actief seksleven hebben.

De ingreep kan nu in een groot aantal centra worden uitgevoerd. Met een behandeltijd van ongeveer 15-20 minuten verwacht ik dat deze ingreep invloed zal hebben op de wachtlijsten en het medicatiegebruik kan verminderen, omdat er minder bijwerkingen zijn.”

De reacties van patiënten

Daar waar medicatie en chirurgie (overwegend TURP) de twee meest gebruikelijke opties zijn voor patiënten met BPH, hoopt prof. Hindley dat minimaal invasieve behandelingen zoals Rezum een leemte kunnen opvullen.

“De reacties die we krijgen zijn erg positief” zegt dhr. Hindley. “Ik spreek mannen die me vertellen dat ze al jaren wachten op een behandeling als deze.”

Dhr. Amr Emara, zegt dat mannen meer gerustgesteld zijn nu ze weten dat er verschillende opties zijn wanneer ze de diagnose BPH krijgen. “Mannen praten over het algemeen liever niet over hun problemen om grote operaties te vermijden. Deze nieuwe behandeling maakt het gemakkelijker voor mannen om er over te praten. Ik merk dat veel mannen hun huiswerk al hebben gedaan vragen zelf om een verwijzing voor de ingreep.”

Aanmerking minimaal invasieve behandeling

Hoewel er andere minimaal invasieve behandelingen kunnen worden aangeboden bij BPH, zijn ze niet voor iedereen geschikt. Dhr. Emara zegt: “Er zijn enkele gevallen waarin de prostaat groter kan zijn dan het bereik dat wij aanbevelen voor de Rezum-methode, wat een langere herstelperiode kan vereisen

De feedback die wij echter hebben gehad van mannen is dat zij veel liever een ingreep ondergaan waarbij ze op dezelfde dag weer naar huis mogen en waarbij de symptomen zich na verloop van tijd verbeteren, dan een chirurgische ingreep waarbij direct resultaat wordt behaald, maar meer risico’s met zich meebrengt.”

De meest voorkomende bijwerkingen zijn het kortdurend ongemak van de katheter en bloed in de urine in de vroege postoperatieve periode. “In alle gevallen die we tot nu toe hebben behandeld met behulp van de Rezum-methode, hebben we geen nieuwe gevallen van erectieproblemen of urineverlies geconstateerd.

Ik merk dat, als mannen weten wat ze kunnen verwachten, hun postoperatieve herstel over het algemeen soepeler verloopt.”

Next article