Skip to main content
Home » Psoriasis » Huidhelden van het Huidfonds
Psoriasis

Huidhelden van het Huidfonds

Huidfonds
Huidfonds
avatar

Astrid

Foto: Madeleine Sars


“Je gaat er niet dood aan, maar soms heb je ook geen leven”

Astrid (62) woont in Gouda en staat vol in het leven. Toen ze zeven jaar was, kreeg ze een plekje op haar kruin en binnen een paar weken zat ze van top tot teen onder de plekken. Ze ging naar de huisarts. “De huisarts die verwees mij naar de huidarts en die zei: ‘Ja, kinderen hebben eczeem, punt.’ Toen heb ik jarenlang eczeem gehad.” Dit duurde voort totdat haar eigen dermatoloog ziek was en ze naar een vervanger ging. Die vertelde haar dat zij geen eczeem had, maar psoriasis. “Dat vond ik een opluchting,” vertelt ze. “Want ik had vijf jaar lang iedere avond zalf gesmeerd en dan kreeg ik van mijn moeder op m’n kop, omdat het niet overging.”

Lees meer: Persoonlijk behandeldoel vereist individuele aanpak, gebaseerd op de ervaringen van de patiënt.

“Als kind een rare huid hebben is heel vervelend”

Astrid had geen gemakkelijke jeugd. “Kinderen zijn heel direct. Ik mocht naast niemand zitten, werd niet uitgenodigd op verjaardagspartijtjes en op mijn verjaardagspartijtjes kwam ook niemand,” vertelt ze. Na de middelbare school ging Astrid naar de kunstacademie. Tijdens haar studie had ze weleens pijn in haar handen. “Ik ben naar de huisarts gegaan en die legde meteen de link tussen gewrichtsklachten en psoriasis. Dat was in die tijd heel bijzonder, want heel vaak werd artritis psoriatica niet herkend, omdat het niet altijd duidelijk in je bloedbeeld zichtbaar is.”

Infographic Huidfonds

“De medicijnen halen je weerstand weg”

Op dit moment heeft Astrid haar psoriasis onder controle, dankzij de medicijnen die ze krijgt voor haar gewrichtsklachten. Dezelfde middelen worden gebruikt bij extreem ernstige psoriasis. “De bijwerking is dat mijn huid helemaal gaaf is, want het was een en al psoriasis. Nadeel is dat deze medicijnen je weerstand enorm verlagen. Ik heb blaasontstekingen gehad en bij zware verkoudheid mag ik mijn medicijnen niet. Als ik twee weken geen injectie neem dan komen de plekken op mijn huid weer terug.”

Lees meer: Meer en betere behandelmogelijkheden.

Toch heeft dit alles Astrid niet het plezier in haar leven ontnomen. “Ik ben actief als vrijwilliger bij de psoriasisvereniging. Hier beleef ik mooie avonturen en ontmoet ik mooie mensen die ik anders niet gekend zou hebben.”

Project: Focus op mij, niet op mijn huid

Psoriasis is een veelvoorkomende huidaandoening die een grote negatieve impact kan hebben op zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal vlak. In Nederland zijn er naar schatting 300.000 mensen met deze aandoening. Met het project ‘Focus op mij, niet op mijn huid’ wil het Huidfonds aandacht vragen voor psoriasis. Dit gebeurt door onderzoek te doen en tools en aanbevelingen te ontwikkelen om mensen met psoriasis te helpen kwaliteit van leven bespreekbaar te maken.

Lees verder over Astrid en over Focus op mij, niet op mijn huid op www.huidfonds.nl

Over het Huidfonds

Het Huidfonds is een erkende goededoelenorganisatie die het belang van een gezonde huid onder de aandacht wil brengen. ‘Hou van je huid, zorg voor je huid’ is de boodschap die wij uitdragen. Dit doen we door te werken aan drie doelstellingen:

✱ Het voorkomen van huidaandoeningen

✱ Betere zorg voor mensen met een huidaandoening

✱ Acceptatie van de huid die ‘anders’ is

Vind je het ook zo belangrijk dat het Huidfonds zich met de Huidhelden campagne inzet voor mensen met een huidaandoening zoals psoriasis? Maak dan het verschil en doe een donatie via www.huidfonds.nl/doneren.


Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Abbvie.


Lees meer: Er speelt vaak meer dan je als dokter denkt.

Next article