Home » Psoriasis » Persoonlijk behandeldoel vereist individuele aanpak, gebaseerd op de ervaringen van de patiënt
Psoriasis

Persoonlijk behandeldoel vereist individuele aanpak, gebaseerd op de ervaringen van de patiënt

sportende man
sportende man

“Iedere patiënt met psoriasis heeft een op maat gemaakt behandelprogramma nodig.” Dit stellen Tessa Kouwenhoven, Jeroen van der Ploeg en Peter van de Kerkhof in hun onderzoeksrapport.


Kouwenhoven, Van der Ploeg en Van de Kerkhof, allen werkzaam aan Radboudumc Nijmegen, zijn gespecialiseerd in met name psoriasis. Hun rapport verscheen onlangs online op de site van het toonaangevende magazine ‘Journal of Dermatological Treatment’.

Lees meer: dr. David Njoo over de betere behandelmogelijkheden voor psoriasis.

Patiëntperspectief

Voor hun onderzoek spraken zij met vijftien Nederlandse psoriasispatiënten. Uit deze gesprekken blijkt dat het belangrijk is het patiëntperspectief te integreren in de psoriasiszorg. “Er is een grote variëteit en interindividueel verschil in behandeldoelen. Daarom raden wij aan om individuele, door de patiënt aangegeven behandeldoelen te definiëren. Deze behandeldoelen moeten volledig voortkomen uit de ervaringen van de patiënt.”

Patiënttevredenheid

Op dit moment zijn behandeldoelen vaak gebaseerd op klinische resultaten in combinatie met de patiënttevredenheid. Hoewel deze cijfers dokters helpen in hun zorg, zijn zij vooral gebaseerd op de klinische behandelresultaten. De patiënttevredenheid verschilt echter van persoon tot persoon.

Individuele behandeldoelen

Vrijwel iedereen stelt als ultieme behandeldoel het bereiken van een totaal schone huid. Patiënten geven aan dat zij dan gelukkiger en zelfverzekerder zouden zijn en zich beter zouden voelen over zichzelf. Vrijwel iedereen wil ook vrij zijn van de jeuk, de pijn en een schilferende huid. De jeuk wordt het meest genoemd en blijkt zo overheersend dat een patiënte vertelt dat zij niet vrij hoeft te zijn van psoriasis zolang de jeuk maar weg is. Andere behandeldoelen die genoemd worden zijn: minder depressieve gevoelens, minder denken aan psoriasis en de angst dat het terugkeert en meer zelfvertrouwen.

Lees meer: Leven met psoriasis, zo doen zij dat.

Chronische huidaandoening

Een aantal patiënten denkt dat hun doelen niet of nog niet kunnen worden bereikt en geeft aan dat psoriasis een chronische huidaandoening is waarmee zij moeten leren leven. De huidige medicatie zou niet voor iedereen voldoende werkzaam zijn en soms zijn bijwerkingen te hevig om door te gaan met de therapie.

Schone huid is mogelijk

Volgens de onderzoekers is, gezien de huidige behandelmogelijkheden, een schone huid wel degelijk mogelijk. Dermatologen moeten ambitieus zijn om dit doel te behalen. Het advies is om door de patiënt benoemde behandeldoelen als uitgangspunt te nemen en aan de hand daarvan een individueel behandelplan te bieden.

Bron: Tessa A. Kouwenhoven, Jeroen A.M. van der Ploeg & Peter C.M. van de Kerkhof (2018): Treatment goals in psoriasis from a patient perspective: a qualitative study, Journal of Dermatological Treatment, DOI: 10.1080/09546634.2018.1544408 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09546634.2018.1544408


Dit artikel is financieel mogelijk gemaakt door Abbvie.


Lees meer: Revolutionaire ontwikkelingen in de behandeling van psoriasis.

Next article